Welcome to Prime Market Research & Consulting Ltd.
Let's Connect:
Πως εξελίσσεται το κομματικό σκηνικό
Published

29 Jul 2018

Category

Articles

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σαφέστατα έχει εμβολιάσει τον κομματικό χάρτη. Aναμένεται ταυτόχρονα να δει κανείς εάν, ποιους και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει οι πρόσφατες εξελίξεις στον συνεργατισμό. Από πλευράς αριθμών τα πρώτα σημάδια θα φανούν στις Ευρωεκλογές, πολιτικά όμως υπάρχουν σημεία που αξίζουν να αναδειχθούν.

ΔΗΣΥ

Μετά και τη μεγάλη νίκη του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές αυτό που αναμένει ίσως κανείς είναι να δει είναι εάν και εφόσον οι εξελίξεις στον συνεργατισμό θα έχουν ή όχι αρνητικές συνέπειες. Ως γνωστό, οι εξελίξεις έφεραν σοβαρούς τριγμούς στην πολιτική σκηνή με έντονη την επιθυμία από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων όπως υπάρξουν παραιτήσεις.

ΑΚΕΛ

Η σκληρή αντιπολίτευση από πλευράς ΑΚΕΛ είναι πλέον εμφανές. Εκεί που στην προηγούμενη 5-ετία το ΑΚΕΛ ήταν αντιπολιτευτικά σχεδόν ανύπαρκτο, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ, τους τελευταίους μήνες η αντιπολιτευτική του στάση είναι ιδιαίτερα έντονη. Μία άποψη θέλει το ΑΚΕΛ να θέλει μετά και αυτή την 5-ετία να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία συνεπώς άρχισε να κτίζει από τώρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει. Μια δεύτερη άποψη θέλει το ΑΚΕΛ, μετά και την σκληρή ήττα στις προεδρικές και μετά την 4η κατά σειρά ήττα σε εκλογές: βουλευτικές του 2011, προεδρικές του 2013, βουλευτικές του 2016 και προεδρικές του 2018, να έχει καταλάβει πλέον ότι στήριξη στον πρόεδρο και συνεργασία με τον ΔΗΣΥ ταυτόχρονα ίσως να σημαίνει και συρρίκνωση, εξού και η αλλαγή πλεύσης.

ΔΗΚΟ

Σαφέστατα το αποτέλεσμα των προεδρικών ήταν αρνητικό και συνιστά ήττα κυρίως γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν πέρασε στον Β γύρο Η επόμενη μέρα των προεδρικών όμως έχει φέρει το ΔΗΚΟ με 9+1 βουλευτές, κάποιος λοιπόν θα έλεγε ότι από μία άποψη το ΔΗΚΟ έχει καταφέρει να κρατήσει τη θετική πλευρά του αποτελέσματος, βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον. Μετά και τις διαγραφές το ΔΗΚΟ καλείται στις Ευρωεκλογές να δείξει ότι οι μετεκλογικοί τριγμοί δεν το έχουν επηρεάσει ή τουλάχιστο το έχουν επηρεάσει στον μικρότερο δυνατό βαθμό.

ΕΛΑΜ vs ΕΔΕΚ-Κίνημα Αλληλεγγύη-Οικολόγoι/Συνεργασία

Δεύτερος νικητής των προεδρικών, μετά τον Νίκο Αναστασιάδη, ήταν σαφέστατα ο Χρίστος Χρίστου. Έλαβε ποσοστό 5.65% και συνολικά 21846 ψήφους, 8805 περισσότερους ψήφους από ότι έλαβε το ΕΛΑΜ το 2016. Σημαντικό γεγονός για τον κ. Χρίστου είναι ότι έλαβε την 4η θέση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και ψήφο στο ΕΛΑΜ, όμως από μία άποψη το ΕΛΑΜ προφανώς και ελπίζει ότι θα κτίσει σε αυτό και ότι θα διεκδικήσει την 6η έδρα στις Ευρωεκλογές. Ακριβώς εδώ εδράζεται και η προσπάθεια της ΕΔΕΚ-Κινήματος Αλληλεγγύη-Οικολόγων/Συνεργασία να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν την 6η έδρα. Μια προσπάθεια η οποία ήταν προφανώς και συνέχεια της απόφασης των κομμάτων αυτών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Εάν καρποφορήσει σαφέστατα και θα πρόκειται για επιτυχή προσπάθεια ανακοπής της πορείας του ΕΛΑΜ.

Συμμαχία Πολιτών

Ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο έχει καταγράψει ο Γιώργος Λιλλήκας στις πρόσφατες προεδρικές για διάφορους λόγους. Πρώτο, γιατί δεν πέτυχε τον κύριο του στόχο που ήταν η είσοδος στον Β γύρο μένοντας εξαιρετικά μακριά από αυτόν. Δεύτερο, γιατί κατέγραψε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, 2.2% και λαμβάνοντας μόλις 8419 ψήφους τσαλακώνοντας την πολύ καλή εικόνα που είχε κτίσει το 2013. Τρίτο, γιατί έλαβε την 5η θέση χάνοντας από τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ, κόμμα το οποίο έλαβε ψήφους πολύ πιο κάτω από τη Συμμαχία στις βουλευτικές του 2016. Εάν κάποιος παραέβλεπε τα πιο πάνω σίγουρα δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός ότι η Συμμαχία είχε φύγει λαβωμένη από τις προεδρικές εκλογές μετά την αποχώρηση τόσο των πρωτοκλασάτων στελεχών της, ταυτόχρονα χάνοντας 2 από τους 3 βουλευτές της. Είναι γεγονός ότι τα κριτήρια ψήφου σε προεδρικές σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρητικά διαφέρουν, είναι όμως γεγονός ότι η επόμενη μέρα για τη Συμμαχία ήταν και είναι αβέβαιη. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου έχουν αποφασίσει με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους αφήνοντας εκτός τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα.

 

Δρ. Νάσιος Ορεινός – Εκλογικός Αναλυτής

Σημερινή 29/7/2018